5 min read

Freelance vs. vaste medewerkers: hoe staat de IT-wereld hier tegenover?

Een van de meest voorkomende dilemma’s in de IT-sector is de keuze tussen freelancers en vaste medewerkers. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en de juiste keuze kan een grote impact hebben op het succes van je bedrijf. In deze blog duiken we dieper in op de verschillen tussen freelancers en vaste werknemers in de IT-sector. We bespreken de belangrijkste overwegingen voor bedrijven bij het maken van deze keuze en delen praktische tips voor het optimaliseren van jouw aanwervingsproces. 

De kloof in de IT-jobmarkt 

De afgelopen jaren is er een duidelijke kloof ontstaan in de IT-jobmarkt. Bedrijven geven vaak de voorkeur aan vaste medewerkers, terwijl veel senior IT-professionals kiezen voor een freelance carrière. Na de COVID periode zagen we een enorme toename in het aantal IT-freelancers. 

Anno 2024 is de situatie veranderd. Hoewel er nog steeds veel IT-aanbod is, zijn er niet genoeg plekken of projecten om alle profielen in te zetten. Dit heeft geleid tot een meer competitieve markt voor freelancers, waarbij het niet meer zo makkelijk is om een project te vinden. Tegelijkertijd valt op dat bedrijven liever vaste medewerkers aannemen vanwege stabiliteit en de langdurige betrokkenheid die zij bieden. 

Daardoor merken we ook dat een aantal freelancers steeds vaker overwegen om terug in loondienst te gaan. En dit benadrukt de dynamiek en complexiteit van de huidige arbeidsmarkt. 

Wat zijn de grootste verschillen? 

Flexibiliteit en kosten

Freelancers bieden een hoge mate van flexibiliteit en kunnen snel worden ingehuurd voor kortetermijnprojecten. Alleen zorgen hun hoge uurtarieven ervoor dat ze op korte termijn vaak duurder uitkomen. Bovendien brengen ze op administratief vlak ook wel wat extra werk mee, zoals contractbeheer, facturering en naleving van bepaalde regelgeving. 

Aan de andere kant bieden vast werknemers meer stabiliteit en continuïteit. Hoewel ze op lange termijn vaak kostenefficiënter zijn, vereisen ze wel meer investeringen in onboarding en de nodige opleidingen. Een investering die zich wel terugbetaald in de vorm van langdurige betrokkenheid en consistente aanwezigheid binnen je team. 

Teamintegratie 

Een punt dat vaak over het hoofd gezien wordt, is de integratie met je bestaande team. Uit ervaring merken we dat bedrijven meer aandacht voor teamintegratie hebben voor vaste medewerkers, omdat deze personen voortdurend deel uitmaken van het team. 

Freelancers worden meestal snel en voor een kortere periode ingeschakeld maar ook bij hen is teamintegratie belangrijk. Een goede relatie tussen je vaste team en freelancers zorgt voor een vlotte samenwerking en verhoogt productiviteit. 

Betrokkenheid

Vanwege hun tijdelijke rol is het vrij normaal dat freelancers niet zo betrokken zijn bij je organisatie als vaste medewerkers. Vaste medewerkers investeren meer in de bedrijfscultuur en voelen zich meer verbonden met de langetermijndoelen van het bedrijf. Dit verhoogt hun motivatie en loyaliteit. 

Freelancers daarentegen kunnen zich minder betrokken voelen, wat invloed heeft op hun motivatie en toewijding. Het is belangrijk om hen toch te betrekken bij het team en de projectdoelen duidelijk te communiceren om een productieve samenwerking te waarborgen. 

Hoe ga je als bedrijf aan de slag? 

Het gaat allemaal om het vinden van de juiste balans tussen freelancers en vaste werknemers. En die balans begint bij een duidelijke strategie en het vermijden van veelvoorkomende valkuilen. 

  1. Maak vanaf het begin duidelijke afspraken over onkosten en andere details om misverstanden te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de rit van en naar kantoor. 
  2. Ook bij het aanwerven van freelancers is teamintegratie belangrijk. Zorg ervoor dat zij voldoende tijd krijgen om te integreren in je team om de samenwerking te bevorderen. 
  3. Beoordeel op voorhand of er genoeg werk op de plank ligt om een freelancer volledig te benutten en verspilling van tijd én middelen te voorkomen.

Bij freelance opdrachten moet je sneller kunnen schakelen

Freelance opdrachten moeten doorgaans snel ingevuld worden vanwege de specifieke en urgente aard van zo’n projecten. Dit betekent dat je aanwervingsprocedure korter én sneller moet zijn. 

De urgentie van freelance opdrachten vereist dat je snel schakelt. Veel bedrijven kiezen er daarom ook voor om met een externe recruitment partner, zoals Kwery, samen te werken omdat die vaak een pool van gekwalificeerde kandidaten ter beschikking hebben. 

Het voordeel van werken met een externe partner is dat de doorlooptijd aanzienlijk korter is. Waar je als bedrijf gemiddeld één tot misschien twee maanden nodig hebt om het geschikte profiel te vinden, kan dit via een partner binnen enkele uren, mits ze over de juiste pool beschikken. In deze concurrerende markt is snelheid hét belangrijkste element.

Wil je je nog meer verdiepen in de aanwerving van vaste medewerkers? Lees dan onze blog hier.